Mnenje: Ravnanje sodnika izven sodišča

Ljubljana, 7.1.2013

PREDSEDNICI SLOVENSKEGA SODNIŠKEGA DRUŠTVA

Svet za sodniško etiko je na podlagi 20. člena Pravil SSD v zvezi s predlogom predsednice SSD z dne 12.10.2012, da poda mnenje o vprašanju:

„Ali je neizpolnjevanje obveznosti, ki jih sodnik sprejme, ko sam kot stranka nastopa v civilno-pravnih razmerjih, ki niso povezana s sodniško službo, pač pa gre za njegovo zasebno življenje (plačilo po pogodbi, izplačilo dediščine v rokih, posojilo itd.), pomeni vedenje oziroma ravnanje, ki hkrati pomeni tudi kršitev Kodeksa sodniške etike oziroma do kod neko sodnikovo ravnanje v zasebnem življenju še predstavlja s kodeksom skladno ravnanje, od kod dalje pa gre za kršitev Kodeksa sodniške etike?“

sprejel naslednje

m n e n j e:

Poštenost je vodilo sodniku tako v javnem, kot v zasebnem življenju. Poštenost ga vodi, da se izogiba vsakršnemu neprimernemu vedenju ali ravnanju, ne le tistemu, ki je v nasprotju z zakonom.

Pri vstopanju v pravna razmerja s tretjimi osebami in v zasebnem življenju mora sodnik, glede na funkcijo, ki jo opravlja, ravnati z večjo skrbnostjo v primerjavi z drugimi osebami.

Sodnik, ki sam kot stranka nastopa v civilno-pravnem razmerju, mora pri tem ravnati tako, da ne okrni ugleda sodstva.

Drugačno ravnanje sodnika pomeni kršitev X. načela Kodeksa sodniške etike.

Maruša Primožič,

Andrej Orel,